|
W czwartek, 27 września, klasy IV a i IV b wraz z wychowawczyniami i grupką rodziców udały się na leśny parking w Polanowie, aby uczestniczyć w Święcie Pieczonego Ziemniaka. Jest to warzywo bardzo popularne, prawie codziennie pojawiające się na naszych stołach pod różnymi postaciami.
Impreza miała charakter integracyjny, której przyświecały następujące cele:
• zapoznanie dzieci z historią pochodzenia ziemniaka i sprowadzenia go do Polski,
• poznanie produktów i potraw wykonywanych z ziemniaków,
• wzajemna integracja uczniów oraz rodziców poprzez aktywną współpracę,
• promowanie aktywności dzieci w konkurencjach i zabawach sportowych,
• rozwijanie umiejętności czerpania radości i przyjemności ze wspólnej zabawy,
• przestrzeganie ustalonych reguł i zasad bezpieczeństwa podczas zabaw oraz przy ognisku,
• stymulowanie pozytywnych zachowań społecznych.
Po dotarciu na miejsce imprezy, Pani Beata Wachowiak w sposób bardzo ciekawy, humorystyczny, zagadkowy i trochę poetycki przybliżyła dzieciom historię i pochodzenie ziemniaka. Dzieci dowiedziały się, że do Polski ziemniaka sprowadził król Jan III Sobieski, jakie rodzaje potraw i produktów sporządza się z ziemniaków, jak nazywa się to warzywo w różnych rejonach Polski oraz jaka jest budowa anatomiczna tej okopowej rośliny.
W tym samym czasie Pan Piotr Liszka czuwał nad rozpalonym nieopodal ogniskiem i wrzucał zawinięte w folię aluminiową ziemniaki pod rozżarzone drewno, przysypując je popiołem.
Po części teoretycznej przyszedł czas na zabawy i konkursy sportowe, oczywiście z udziałem ziemniaków. Dzieci trafiały ziemniakami do wyznaczonego celu, przenosiły ziemniaki na drewnianych łyżkach, pokonywały przeszkody, podawały bulwy nad głową i pomiędzy nogami. Emocje i przeżycia uczestników zabaw i konkursów były duże. Każde dziecko swój włożony wysiłek chciało przełożyć na sukces zespołu.
Po przeżyciach związanych z „ziemniaczaną rywalizacją” nastąpiło pieczenie kiełbasek, które po upieczeniu z ogromnym apetytem zostały zjedzone przez wszystkich uczestników. I przyszedł wreszcie czas na degustację ziemniaków, nad pieczeniem których czuwał Pan Piotr. Pieczone ziemniaki, choć bardzo gorące, smakowały wyśmienicie, kiełbaski również. Uczta była znakomita.
Impreza była bardzo udana, godna powtórzenia w przyszłym roku. Dzieci zadowolone, podekscytowane i pełne wrażeń wróciły do domów.
Bardzo dziękujemy za pomoc w przygotowaniu imprezy Rodzicom: Państwu Justynie i Piotrowi Liszkom oraz Pani Violetcie Szafran za dowiezienie potrzebnych produktów i rzeczy.











Beata Wachowiak i Iwona Niemczyk
|