|
Szklanka soku rano to potężny zastrzyk energii – przekonali się o tym uczniowie klas IV –VI oraz nauczyciele podczas jesiennej akcji profilaktycznej 17 listopada br. Tego ranka , po wcześniejszych przygotowaniach, uczniowie wraz z wychowawcami przystąpili do realizacji zadań profilaktycznych. Jednym z nich było przygotowanie soków, napojów lub koktajli z wykorzystaniem owoców, warzyw, naturalnych przypraw i innych składników. Soki świeżo wyciskane z owoców i warzyw to porcja smaku i zdrowia podana w szklance. Posiadają bogactwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Pięknie pachną, mają intensywny smak i rozmaite kolory, posiadają nawet właściwości lecznicze. Ich działanie chroni przed infekcjami, wzmacnia nerwy, rozjaśnia umysł, oczyszcza organizm z toksyn. Sycą i jednocześnie dostarczają niewiele kalorii. Dlatego zamiast kupować sok w kartonie, lepiej przygotować go samemu.








Uczniowie własnoręcznie przygotowali wiele kolorowych, zdrowych , naturalnych, przepięknie pachnących mikstur na podstawie różnorodnych przepisów, które zostaną wywieszone na gazetce w stołówce szkolnej.



Przy estetycznie nakrytych stołach wszyscy ochoczo degustowali przepyszne soki, napoje, koktajle.





Innym zadaniem profilaktycznym realizowanym przez część uczniów w każdej klasie było przekazanie informacji o zaletach naturalnej żywności i szkodliwości tzw. śmieciowego jedzenia.
Uwieńczeniem zadań profilaktycznych tego dnia były wykonane przez uczniów gazetki pt. „Tajemnica zdrowia”, które poruszały wiele aspektów zdrowego stylu życia.






Wykorzystaj jesienny czas i zafunduj sobie bombę witaminową!
Sok z jarmużu, ogórków, limonki i jabłka – jarmuż wpływała bardzo korzystnie na nasze zdrowie, warto pamiętać, że wykazuje działanie antynowotworowe, ponieważ zawiera sulforafan, związek o właściwościach potwierdzonych w walce z rakiem.
Sok z ananasa, malin i pomarańczy – świetna propozycja na słodką przekąskę. Zamiast słodkiego, niezdrowego batonika można przygotować taki sok w wyciskarce. Ananas jest bardzo zdrowym owocem, zawiera bromelainę, która działa przeciwzakrzepowo, zapobiegając miażdżycy tętnic.
Sok z buraka, marchewki i jabłka – sok można przygotować także z samego buraka, aczkolwiek dla wielu osób sam sok z buraka jest dość ciężkostrawny, dlatego dla złagodzenia smaku dodaje się jabłko czy marchew. W organizmie buraki wspomagają tworzenie krwi, dzięki czemu zapobiegają anemii. Burak jest rośliną, która zawiera wiele alkalizujących składników mineralnych, dzięki wprowadzaniu buraka do codziennej diety można zachowywać równowagę kwasowo-zasadową.
Sok z selera naciowego, jabłka i cytryny – seler wykazuje działanie moczopędne, jest zalecany wszystkim osobom, które mają problem z obrzękami, zatrzymywaniem wody w organizmie. Mimo że smak selera naciowego na to nie wskazuje, jest skarbnicą witaminy C.
Bardzo dobrze smakują koktajle warzywne. Najpierw trzeba wycisnąć sok z twardych warzyw, a następnie zmiksować go z miękkimi składnikami – pomidorami bez skórki, kawałkami dyni, awokado czy melona, liśćmi selera, natką pietruszki. Koktajl z dodatkiem szpinaku, mięty czy szczawiu ma dodatkowo właściwości orzeźwiające. Zaletą domowych soków jest to, że można w nich „przemycić” takie warzywa, których się nie lubi albo po prostu nie jada. Żeby uzyskać litr soku, potrzeba 1,5-2 kg warzyw. Jeśli sok jest za gęsty, można dodać wody mineralnej. Sok najlepiej pić od razu po przyrządzeniu. Ale w szczelnie zamkniętym pojemniku przetrwa nawet kilka godzin w lodówce bez utraty wartości odżywczych.
SMACZNEGO!
Grażyna Nowicka
|