30 maja uczniowie klas I - III i 31 maja uczniowie klas IV - V brali udział w warsztatach, których celem było promowanie zasad zdrowego żywienia. Rozpoczęły się one od zadania dzieciom bardzo ważnego pytania: Czy jadłeś dzisiaj śniadanie przed szkołą? Padały różne odpowiedzi.
O tym jak istotne jest zdrowe odżywianie nie trzeba nikogo przekonywać. Śniadanie zjedzone przed szkołą oraz racjonalne żywienie to czynniki wpływające na stan zdrowia, samopoczucie, zdolność efektywnego uczenia się i aktywność ruchową uczniów. Dlatego tak ważne jest, aby dzieci od najmłodszych lat wiedziały co warto jeść codziennie, co sporadycznie, a czego powinno się unikać. Podczas warsztatów uczniowie przypomnieli sobie wiele informacji dotyczących roli warzyw i owoców oraz mleka w codziennej diecie, a także odkrywali nowe smaki oraz uczyli się odczytywać etykiety na produktach. Dzieci poznały dobre nawyki żywieniowe i sposoby przechowywania żywności. Każdy z uczniów miał możliwość wykonania kanapki ze zdrowych, wartościowych produktów.
Warsztaty były bardzo ciekawe i inspirujące oraz rozbudziły kreatywność kulinarną i ciekawość nowych smaków u uczniów.









Magdalena Mrotek-Matuszewska
Jadwiga Strzyżewska
|